Hidup ini tidak lekang dengan pelbagai ujian, ada yang diuji dengan kesempitan harta, ada yang diuji dengan pelbagai penyakit dan bermacam-macam lagi. Begitulah lumrah kehidupan, yang menguji diri seseorang untuk berdepan dengan masalah hidup. Adakah mampu untuk bertahan atau semata-mata menyalahkan takdir hidupnya?

Kisah yang dilaporkan di Harian Metro berkenaan seorang ayah yang mempunyai tiga anak termasuk seorang menghidap penyakit saraf kronik dan seorang lagi ‘sindrom down’, cukup tersentuh hati dan terinspirasi membacanya.

Walau kehidupannya diuji dengan kesempitan hidup dan anak-anak pula dengan penyakit kronik, pastinya saat ini bukanlah mudah untuk dilaluinya.  Namun betapa mulianya jiwa seorang ayah ini, dia masih mampu berbahagi rezeki daripada bantuan yang diterima daripada pelbagai pihak telah diagihkan selebihnya untuk membantu keluarga lain yang dalam kesusahan di musim PKP ini.

Menurut sumber, seorang bapa tunggal yang memulangkan semula sebahagian daripada 12 set barangan bantuan diterimanya antara kes menarik dikesan Sekretariat Majlis Kebajikan Masyarakat Negeri Pahang (MAKPEN), minggu lalu.

Foto : MyMetro

Setiausaha Kehormat MAKPEN, Salamon Ali Rizal Abdul Rahman berkata, bantuan prihatin berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 itu diberikan kepada lelaki itu oleh pelbagai pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Beliau berkata, lelaki terbabit mempunyai tiga anak termasuk seorang menghidap penyakit saraf kronik dan seorang lagi ‘sindrom down’ dan kedua-duanya menerima bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Pahang.

Berbahagi Rezeki

“Disebabkan bantuan diterima terlalu banyak, lelaki terbabit mengambil keputusan menyumbangkan semula kepada MAKPEN untuk diberikan kepada golongan memerlukan.

“Selain beras, lelaki terbabit menerima pelbagai barangan keperluan asas lain seperti bihun, gula, tepung, minyak masak, biskut dan sardin,” katanya ketika ditemui semalam.
Beliau berkata, lelaki itu kehilangan sumber pendapatan selepas tidak dapat bekerja sebagai penjual air membuatkan banyak pihak tampil menghulurkan bantuan untuknya sekeluarga.

Menurutnya, tindakan dilakukan lelaki berusia 54 tahun itu seharusnya menjadi contoh pada pihak lain apabila bantuan diterima hingga berlebihan sepatutnya disumbangkan semula kepada individu lain.

“Antara faktor terlalu banyak bantuan diterima lelaki terbabit ialah penyumbang menghantar bantuan tanpa pengetahuan lelaki berkenaan dan hanya meletakkan barangan dalam pagar rumahnya tanpa memaklumkan.

 “Sejak sekretariat MAKPEN beroperasi bulan lalu yang bertujuan menyelaras agihan bantuan kepada golongan memerlukan, kes bapa tunggal berkenaan kali pertama ditemui dan dianggap begitu menarik sekali,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya banyak menerima kes individu memberi maklumat peribadi salah serta mengelirukan bertujuan ingin mendapatkan bantuan keperluan asas lebih daripada sekali.

IKLAN

Menurutnya, sekretariat MAKPEN menyediakan bantuan dengan syarat individu terbabit benar-benar memerlukan dan boleh menghubungi di talian 013 9314004.

Sumber : MyMetro 

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BEKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH  daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/  atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club