Nasi lemak hidangan yang cukup popular di kalangan masyarakat kita tanpa mengira kaum dan peringkat usia. Hidangan warisan turun-temurun itu adalah diet seimbang dan lengkap kerana mengandungi karbohidrat, protein, lemak, serat serta kalsium.

Namun begitu nasi lemak ‘menu sihat’ ‘perlu mengambil kira kuantiti pengambilan, keaslian bahan masakan dan waktu hidangan. Nasi lemak yang dihidangkan dengan telur, ikan bilis, timun dan santan asli diakui menu paling bersesuaian untuk menjana tenaga manusia.

Nasi Lemak Sesuai Je Makan Waktu Sarapan

Nasi Lemak Sesuai Je Makan Waktu Sarapan, Ikut Saranan ‘Fitness Instructor’ Ini
Hidangan nasi lemak yang terlalu ‘meriah’ dengan lauk pauk. Photo by suhairy-tri-yadhi from Pexels.

Faktor utama yang membezakan sama ada nasi lemak adalah makanan sihat atau sebaliknya adalah waktu pengambilan dan kuantitinya. Berikut perkongsian coach Arif Sukri tentang nasi lemak sebagai menu sarapan.

Ikut Saranan ‘Fitness Instructor’ Ini

Ya betul. Sebungkus nasi lemak pada waktu pagi tidaklah menjadi kesalahan dalam diet. Apa lagi jika ini sahaja plilihan terpantas untuk mendapatkan sarapan yang ada.

Kalau 2 bungkus pun boleh lagi ke? Ya. Boleh untuk dinikmati sambil menghirup secawan kopi. Sebab pada akhir sekali bukan soal makanan apa yang jadi pilihan. Tapi apakah yang kita makan tadi kena dengan keperluan.

IKLAN

Nasi Lemak Sesuai Je Makan Waktu Sarapan, Ikut Saranan ‘Fitness Instructor’ Ini

Contoh, dengan kurang satu senduk kecil nasi + ayam sebesar ibu jari ini, anggaran kalori sekitar 250-300kcal sahaja. Masih hidangan yang ok untuk anda ambil jika saiznya masih comel begini.

IKLAN

2 bungkus sekali harung pun masih ok. Tidak ada sayur dalam nasi itu masih ok ke?
Ada lagi ok. Kalau tak ada gantikan sahaja nanti pada waktu hidangan lain. Makanan diet ini sentiasa fleksibel untuk kita atur. Ikut pada jadual dan kondisi kita sendiri. Begitulah.

Sumber kredit: Arif Sukri

IKLAN

Baca artikel lain yang berkaitan: Nasi Lemak Terlembik Atau Termentah, Buat Macam Anak Peniaga Ni Kongsikan Untuk Selamatkan Masakan. Mudah & Menjadi!

Petua Sambal Nasi Lemak Sedap, Waktu Kisar Bawang Kena Tambah Bahan Ni Rupanya. Memang Padu!

Rupanya Letak Minyak Nak Nasi Lemak Masak Jadi Sebiji-Biji, Hasilnya Memang Nampak ‘Cantik’ Guna Petua Ni.