Setiap kediaman pasti ada benda ini kan. Terutama sekali untuk menyambung  plug dan wire.

Namun, tahukah anda, ada yang tidak sesuai digunakan dan boleh menyumbang kepada berlakunya  kebakaran di rumah?

Justeru, saudara James Hukala  kongsikan jenis extension wire yang sesuai dan tak sesuai dipasang di rumah bagi mengelakkan electric shock dan kebakaran!

Rupanya Ada Jenis Extension Wire Yang Sesuai & Tak Sesuai Dipasang Di Rumah, Ibu Bapa Kena Take Note Elak Kebakaran!Info penting..Hello selamat sejahtra geng T@hi.. selain drp pos gambar projek2..hari ni sy nak share sedikit tentang keselamatan.

 Hari ni sy share tentang peralatan ( wire penyambung atau adaptor.) Untuk ibu bapa atau pengguna sila ambil perhatian.. share kat kawan kalau boleh.

Rupanya Ada Jenis Extension Wire Yang Sesuai & Tak Sesuai Dipasang Di Rumah, Ibu Bapa Kena Take Note Elak Kebakaran!( Extension wire) wire penyambung.

Benda ni sangat practikal digunakan di rumah..mudah senang dan murah..akan tetapi adakah anda tahu ianya sesuai dgn alat elektrik yg anda pakai.. wire penyambung ini hanya boleh digunakan untuk kerja2 sementara ..atau kerja berpindah.

Penting:

1,Tidak sesuai untuk peti sejuk, alat penghawa dingin, oven , microwave , water heater.

IKLAN

2, pastikan wayar ditarik semua daripada

kotaknya..inilah adalah untuk mengelakkan rintangan( resister) aliran elektrik akan tersekat..tanpa berbuat begitu bil elektrik akan melambung..lebih parah lagi boleh mengakibatkan kebakaran disebabkan litar pintas ( shock circuit)

Rupanya Ada Jenis Extension Wire Yang Sesuai & Tak Sesuai Dipasang Di Rumah, Ibu Bapa Kena Take Note Elak Kebakaran!3 pin soket tambahan ( 3pin Adaptor)

Benda ni juga hanya boleh digunakan untuk kerja2 sementara..tidak sesuai untuk Tv,radio, computer.peti sejuk dan lebih2 lagi peralatan elektronik digital.. klw boleh beli Adaport ..ianya seakan akan sama cuma ia dikawal oleh fuse & cip elektronik didalamnya..jika berlaku kilat atau powersurge ( arus mengejut) fuse Adaport akan putus & menyelamatkan peralatan elektrik.

Rupanya Ada Jenis Extension Wire Yang Sesuai & Tak Sesuai Dipasang Di Rumah, Ibu Bapa Kena Take Note Elak Kebakaran!wire cord tidak kemas.

IKLAN

Pastikan tidak seperti ini  kerana wire anda tidak selamat dan tidak kukuh jika ianya ditarik.. pastikan cuma salutan luar ..

4: terakhir jangan sekaki beli barangan elektik yang murah di kedai discount..ini adalah ianya tidak diuji, tidak diluluskan & tidak mengikut ISO ..

5..oh ya…vacuum klw guna kena tarik habis wirenya..klw tak vacuum mudah panas dan rosak..

Akhir sekali ..UTAMAKAN KESELAMATAN..

lain kali saya share lain plk ciri2 keselamatan..sekian terima kasih.

IKLAN

Rupanya Ada Jenis Extension Wire Yang Sesuai & Tak Sesuai Dipasang Di Rumah, Ibu Bapa Kena Take Note Elak Kebakaran!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI