Sejak pemergian suaminya Ashraf Sinclair, Bunga Citra Lestari atau lebih dikenali dengan panggilan BCL dilihat tidak lagi menjejak kaki ke negara kelahiran arwah suaminya.

Apa yang kerap dilihat adalah walaupun kemesraan masih lagi terjalin diantara BCL dan keluarga mentuanya namun keluarga mentua lebih kerap mengunjungi BCL dan Noah di Indonesia.

Artikel Berkaitan : “Kita Berada Di Dunia Yang Berbeza Tetapi, Awak Akan Selamanya Dihati Saya. Happy Anniversary!”…

Menurut penyanyi dan pelakon Indonesia Bunga Citra Lestari, kedatangannya ke Malaysia ini adalah momen pertama kali sejak ketiadaan arwah suaminya, Ashraf Sinclair di sisi.

Terdahulu, pelakon Ashraf Sinclair telah menghembuskan nafas terakhirnya di sebuah pusat perubatan di Jakarta akibat serangan jantung, pada 18 Februari 2020.

Menurut BCL, dia sudah menganggap Malaysia sebagai rumah kedua, namun masih memerlukan kekuatan untuk kembali ke sini kerana terimbau kenangan manis bersama Allahyarham.

“Okay ini pertama kali saya datang semula ke Kuala Lumpur yang saya anggap rumah kedua saya. Saya sangat gemuruh sebelum datang ke sini semula.

Saya mengalami anxiety untuk beberapa hari kerana kembali ke tempat di mana ada banyak memori dari tahun 2007, pertama kali saya bertemu dengan Ashraf.

“Waktu itu saya selalu ulang-alik ke KL. Jadi, saya siap sediakan diri saya. Mungkin inilah masanya untuk saya beranikan diri untuk berada disini,” katanya.

IKLAN

Dalam pada itu, BCL turut menyatakan antara faktor yang membuatnya mengambil masa untuk kembali semula ke sini kerana sekatan pergerakan yang dijalankan diseluruh negara gara-gara penularan wabak Covid-19, sejak dua tahun lalu.

“Sebelum ini pergerakan di Malaysia dan Indonesia masih belum membolehkan saya ke sini. Tapi untuk datang ke Malaysia sendiri itu memang special kerana it’s different feeling, it’s not just like coming to another country.

“Tapi because this is the second home yang saya rasa seseorang pernah mengharungi banyak perkara dalam hidup. Jadi tak mudah untuk kembali ke tempat yang ada banyak memori,” jelasnya.

Meskipun pelantun lagu Cinta Sejati itu kini kelihatan lebih ceria, namun dia menyatakan kekuatan yang ada pada dirinya kini berbeza berbanding sebelumnya.

Malah, dia turut menjadikan anaknya, Noah Aidan Sinclair sebagai penguat semangatnya untuk terus bangkit demi memastikan putera kesayangan itu juga kuat.

“Di Jakarta, saya survive di rumah. Setiap sudut dipenuhi kenangan bersama Ashraf tapi saya tinggal di sana selama lapan bulan tanpa bertemu dengan sesiapa dan ditemani keluarga saya dan keluarga Ashraf.

IKLAN

“Selepas menjalani pelbagai perkara sepanjang ketiadaannya, i feel more acceptance. Saya boleh cakap saya okay sekarang tapi ianya berbeza. Jadi untuk kembali ke Malaysia tu memang memerlukan kekuatan,” jelasnya.

“Selain diri sendiri, tentulah anak saya. Mungkin memberikan lebih responsibility to be as a single mother pastikan besar sekali untuk menjalaninya.

“Untuk menerima apa yang terjadi saya harus kuat untuk anak saya bahagia kerana perjalanan hidupnya masih panjangn,” katanya.

Artikel Berkaitan :

Siapa Kata Usia Menjejak 40 Tahun Tidak Boleh Hamil? Ketahui 9 Artis Yang Memiliki Anak Di Usia Ini

“Sejak Menjadi ‘Ibu’ Dan Bapa, Saya Belajar Dan Memahami Banyak Benda. Apa Yang Paling Penting Untuk Anak” – Shuib

IKLAN

“Keadilan Itu Mahal Jika Kau Miskin.” Sampai Bila Yang Lemah Sentiasa Ditindas. Telemovie DANIA Penuh Pengajaran.

Mesti Baca :

Ali Tak Mampu Duduk Sendiri, Tidak Boleh Berdiri Tegak, Kaki Bersilang Macam Gunting. Ibu Kongsi Pengalaman Bila Tahu Anak Menghidap PVL (Periventricular Leukomalacia)

Nak Sembuhkan Demam Panas Dengan Pantas? Cuba Cara Ini..

7 Sebab Utama Dapat Kanser Payu Dara! Wanita Kena Tahu Untuk Menghindarinya

Anak Istimewa Mudah Menjaga? Ikuti Tip Daripada Doktor Ini Khas Untuk Ibubapa

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Tak Mudah Untuk Kembali Ke Tempat Yang Ada Banyak Memori. Tempat Pertama Kali Saya Bertemu Dengan Ashraf” BCL Akui Mengalami Anxiety