Ramai yang tak sedar akan kurniaan rezeki dari Allah melalui rezeki isteri dan anak-anak. Alhamdulillah, syukur tapi yang sedihnya bila sudah dikurniakan rezeki yang melimpah ruah, dah senang kata orang ada suami yang lupa diri, rasa bangga, rasa hebat dan rasa yang macam-macam.

Hingga lupa isteri dan anak-anak yang selama ini, yang menjadi pemangkin rezeki. Mula pasang angan-angan tinggi, akhirnya kecundang di tengah jalan. Keluarga yang bahagia jadi huru hara, bisness makin tak menjadi, hidup yang bercelaru, silaturrahim putus. Semuanya gara-gara sikap suami itu sendiri.

Hadamkan perkongsian dari saudara Firdaus Shakirin buat pedoman dalam melayari alam rumah tangga. Buat suami di luar sana, semoga tidak berkira dengan anak isteri. Kerana merekalah punca rezeki kita.


 

Gambar sekadar hiasan

Tak ramai suami yang sedar…

Hidup kita jadi senang sebab kita menumpang rezeki isteri dan anak-anak…

Benda ni terjadi kat diri sendiri, kisah benar…waktu isteri nak bersalin anak sulung, saya skip ansuran kereta sebulan sbb duit tu nak guna untuk bayaran bil hospital, keperluan berpantang, duit orang mengurut dan beli barang2 untuk anak…bulan kedua, saya call bank tanya berapa saya perlu bayar sebab saya dah miss 1 bulan punya payment…bank kata, akaun pinjaman saya dah ada advance 3 bulan, dibayar melalui CDM di Selangor…

IKLAN
Gambar sekadar hiasan

Saya cakap, saya takde adik beradik atau kawan yang tinggal di Selangor dan saya tak pulak suruh sapa2 di Selangor bayar…pegawai tu cakap, dibayar secara deposit ke akaun pinjaman saya, dan dia kata sukar nak trace sapa yang buat pembayaran sebab bayar di mesin…

Saya keluarkan sebulan nilai pinjaman ansuran kereta untuk kegunaan isteri bersalin, berpantang, Allah s.w.t balas 3 kali ganda nilai tu dari unknown hamba-Nya…smpai sekarang saya masih tak tahu, siapa yang bankin duit tu dalam akaun pinjaman saya dan takde orang pun yang datang tuntut kat bank jika dia tersilap bankin…

IKLAN

Itu rezeki isteri…

Manakala rezeki anak2 pulak, masa anak sulung, dapat tukar keje dengan kenaikan gaji 400…anak kedua, kenaikan gaji 550…dan anak ketiga, kenaikan gaji 800…benda yang kita tak sangka, kita cuma usaha dan tawakal…kemudian Allah bagi…saya tak cari keje masa tu, tapi keje yanag cari saya…satu2 perkara yang boleh dikatakan ‘ajaib’ terjadi kat saya…daripada pening memikirkan macam mana nak hidup dengan gaji yang sama tapi bilangan anak semakin bertambah, namun Allah s.w.t menjawabnya dengan cara yang lain…DIA bagi rezeki kepada saya untuk setiap anak yang dilahirkan…

Gambar sekadar hiasan

Bila dah dimurahkan rezeki macam ni, bila dah dipermudahkan urusan macam ni, maka kena pulangkan atau ‘membayar’ semula kepada mereka…guna apa yang Allah dah bagi kat kita tu, kepada isteri dan anak2 sebab tanpa mereka, mungkin kita takkan ada apa yang kita dah ada hari ini…

Nota kaki : Mungkin ada juga kisah-kisah ‘ajaib’ yang lain yang terjadi apad para suami diluar sana asbab baik terhadap isteri dan anak-anak…