Selalunya ibu-ibu yang terharu dan sebak apabila mendapat surat ‘cinta’ daripada anak-anak, tetapi kali ini penyanyi dan pelakon, Aril Pilus berkongsi rasa tersebut.

Pemilik nama sebenar Khairil Azam Pilus memberitahu, anaknya Tun Adriel Mikael. 7 tahun menulis satu surat khas buatnya dan isteri dalam bahasa Mandarin.

Disebabkan tidak pandai membaca , dia terpaksa meminta bantuan guru bahasa mandarin dari kelas tambahan anaknya untuk membantu menterjemahkan isi kandungan surat berkenaan.

“Assalam, tersentuh hati aku bila aku tengah siap2kan anak punya tution, aku pon text la teacher dia hal2 homwork dia, lepas tu anak aku ckp ada 1 paper tu, teacher skolah dia suroh buat surat, kita mak ayah tak faham mandarin.

“Thats why hantar dia tution, mmg struggle skit ya kawan2 kalau anak skolah mandarin ni, so aku pun snap picture and hantar kat teacher dia, tak lama tu teacher dia balaskan apa yg anak aku tulis, mmg menyentuh hati guyz.. 😭😭😭

Sebagai ayah, perasaan terharu dan sebak menyelubungi dirinya tatkala mendapat tahu isi kandungan surat berkenaan.

“To my lovely daddy and mommy, i love you. I will study hard and repay you with love,” demikian maksud tulisan anaknya itu usai diterjemahkan guru berkenaan.

“Secara tak sengaja mereka telah menjentik kantung air mata aku ni untuk mengalir keluar dari celah2 bola mata… 😭😭😭 waaaaa!!! Mommy Daddy love you to sayang #TunAdrielMikael da besar da anak daddy ni… tulis mandarin pulak 😭😭😭 wo ai ni!! Wo ai ni!! 😭😭

Dah la, karangan pepanjang nak jadi apa, saja share sebab my boy so sweet 🥰🥰

IKLAN

Demikian kapsyen yang dimuatnaik Aril Pilus usai mengetahui isi kandungan surat yang ditulis anak kesayangannya itu. Dia berkongsi kisah tersebut menerusi laman instagramnya .

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Khairil Azam Pilus (@arilpilus)

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata turut terharu dengan perkongsian tersebut. Bahkan ada yang berkongsi pengalaman sendiri.

IKLAN
alifsatar masyaAllah❤️ semoga dia berjaya dunia akhirat!
ruby8996_diffmumdylicious sama la ank ada ambil bahasa cina..maknya sikit pon xfaham..ank baru tahun 1..bila dia bawa blik rumah kerjanya..nk menangis rasa sbb xdapat bantu langsung..bahasa arab pon..hmm
fatinsuhaimi89 Kita plk berkaca mata bila baca😢 so sweet
ainaaminn_ho Nangiss 😢😢. Teringat dulu sekolah cina homework mmg banyak smpai nangis2 siapkan tp arwah ayah temankan smpai tengah malam

Sumber: arilpilus


ARTIKEL MENARIK: “Rumah Pertama Beli Umur 21 Tahun.” Fasha Sandha Sebak & Syukur Impian Bina Surau Dalam Rumah Tercapai

ARTIKEL POPULAR: “Meh Sini Mak Simpan.” Alhamdulillah Rezeki, Neelofa Dedah Bilal Collect RM14K Duit Raya

BACA INI JUGA : “Humble Makan Dengan Anak Sambil Duduk Atas Lantai Je.” Elly Mazlein Dipuji Pandai Bawa Diri Ketika Beraya Kampung Suami


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club