Menunaikan umrah bersama keluarga pastinya memberi satu pengalaman yang indah sebagai tetamu Allah. Tidak dinafikan juga ziarah di kota Mekah dan Madinah ini akan mendatangkan keinsafan apatah lagi bila mengenangkan tentang bagaimana perjuangan Nabi Muhammad Kekasih Allah dalam menyampaikan ajaran Islam.

Ini juga yang dikongsikan oleh salah seorang tetamu Allah saat mendaki menuju ke Gua Hira', iaitu pendakian ke puncak wahyu pertama.

Jom kita hayati perkongsian ini.

Perkongsian ringkas pendakian ke puncak wahyu pertama diturunkan (Gua Hira')

Baru 5 minit Kami mendaki dah berhenti rehat minum air..namun sejarah kehebatan luar biasa wanita digelar ummul mukminin Saidatina Khadijah yang berulang alik 2 kali sehari mendaki ke puncak gua hira' menghantar bekalan makanan kepada suami tercinta kekasih Allah baginda Rasulullah…sangat teruja buat kami..

Kami berdua mula mendaki jam 4 petang…lebih kurang sejam nak masuk waktu maghrib di bumi mekah…biasanya kalau mendaki tembok besar cina…akan bertemu dengan 8 check point untuk bergambar ..tetapi berbeza keadaan bila mendaki gua hira'..Kita akan bertemu check point "baiya" atau "cha cha"(pakcik warga Pakistan) yang minta kita infaq sekurang2 nya 1 riyal untuk diorang membina tangga simen bagi kesenangan kepada jemaah lain untuk sampai ke puncak

Mujurlah founder Nurzief Travel agak fasih berbahasa Urdu walaupun katanya tora2(sikit2)… minat sangat movie Hindustan..dan ramai kawan warga Pakistan Di msia..asyik layan budak2 Pakistan sepanjang pendakian.

Kanak2 warga Pakistan ramai yang minta dibantu melalui jualan air mineral sebotol 1riyal…sangat mencuit Hati walaupun tercabar tengok diorang selamba mendaki tak reti penat..

IKLAN

Sepanjang pendakian dan setiap check point…akan disapa oleh cha cha(pakcik) "assalamualaikum Haji!!!…Malaysia Boleh!!!…beri semangat dan bertujuan minta diri kita menderma disetiap check point… tak kisah walaupun duit ringgit msia…dia terima..sebabnya kerana mereka akan kumpul rm1 tu sehingga 100 keping…nanti mana2 jemaah dari malaysia datang diaorang akan mintak tukar 100 keping rm1 tadi kepada 2 keping rm50…diorang suka sangat..


Alhamdulillah sejam lebih jugak pendakian.. kami selamat sampai ke puncak wahyu pertama diturunkan.. masa tu perasan suka campur hiba…hebatnya baginda Rasulullah s.a.w…

IKLAN

Bila sampai ke puncak..untuk masuk ke gua hira'..Kita perlu turun tangga yang curam sebelum masuk ke lubang gua yang sempit dan gelap sebelum terus beratur ambil q untuk ke tempat baginda menerima wahyu pertama…tempat ibadah dan tempat baginda menyendiri…ruangnya lebih kurang bleh letak 2 sejadah…

Dari puncak gua hira'…Kita dapat melihat bumi mekah yang indah dan juga clock tower yang berhampiran Masjidil Haram..

Itu saja Perkongsian daripada kami…terima kasih..

sumber :Nazif Fadzil via Kenangan Haji & Umrah