Bagi pesakit-pesakit yang selalu berurusan dengan Klinik Kesihatan, anda tentu ada pandangan tersendiri apabila menerima rawatan di sini. Tidaklah dikatakan semua rawatan yang diterima sama cuma secara rawaknya sama terituma bagi pesakit yang menghidap penyakit diabetes atau darah tinggi.

Meskipun dasarnya tidak melibatkan kesan fizikal, namun penghidap diabetes dan hipertensi perlu menjalani pemeriksaan berkala bagi memastikan tahap kesihatan mereka berada dalam keadaan stabil.

Namun terkadang, pemberian dos ubat yang berlarutan seakan mencetuskan kerisauan lain.

@dr.mani_ Replying to @thisisme syndrome klinik kesihatan part 2 #drmani #klinik #kesihatan #kencingmanis #diabetes #fyp #fypシ ♬ Goo Goo Muck – The Cramps

Mesti Baca :

Dr Mani yang merupakan petugas medik di sebuah poliklinik, beliau tampil memberikan teguran buat doktor di sektor awam. Dr Mani mencadangkan agar doktor Klinik Kesihatan (KK) merangka satu plan bagi memastikan dos ubat yang diterima pesakit diabetes dan hipertensi berada pada tahap sewajarnya selari dengan keperluan.

‘Boleh tak buat 1 plan bila kena makan dan berhenti makan ubat? 3 bulan, 3 bulan, you tambah ubat.’

Di satu sudut lain, Dr Mani juga berharap cara berinteraksi yang kasar atau budaya kerja sambil lewa oleh segelintir doktor Klinik Kesihatan dapat diperbaiki. Beliau menyifatkan setiap pesakit seharusnya diberikan perhatian dan penjelasan mengenai perkembangan kesihatan mereka.

IKLAN

Bukannya sekadar memeriksa, tambah dos ubat dan suruh datang lagi pada tarikh tertentu.

Kenyataan ini disokong oleh ramai netizen.

‘Setuju doktor…Kalau kita minta stop insulin kena bebel suara tinggi…Rasa malu pun ada.’

Meskipun ayat-ayatnya pedas, netizen setuju dengan pendapat yang disuarakan oleh Dr Mani.

IKLAN

Bukanlah hendak memukul rata, namun ramai juga penghidap diabetes kongsikan pengalaman buruk mereka dengan doktor Klinik Kesihatan.

‘Betul tu. Ari ni jumpa dr. Kata appointment dpn behenti ubat tertentu. Bila kita dtg semula, dr lain check. Bgtau semua ok tp X bg behenti ubat.’

‘kerja asal boleh…ckp anak demam dah berulang2..dia cek mcm tu je x de nak amik darah ke apa..dua minit dah keluar bilik doc.’

‘setuju….bila tanya…jawapan kami pantau je…bila darah n gula naik…ugut….nk insulin la…apa lah bila…tanya…..no positif answer……’

IKLAN

‘betul…asyik tambah ubat je..kadang tengok mak saya,bnyk nye mkn ubt…dh msuk hospital,doc hospital slh kn doc kk,sebab ubt yg diberi dos tinggi’

‘dekat kk ada doktor pakar g maki my mom sbb bacaan k.manis x turun. prescribe ubat rm150/month kene beli sendiri di farmsi n x bgtahu bila nk stop.’

Artikel Berkaitan

 

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

‘Balik-Balik Tambah Ubat.’ Doktor Tegur Sikap Doktor Klinik Kesihatan Rawat Penghidap Diabetes Dan Darah Tinggi